Żadna impreza nie może obejść się bez przekąsek. Sandwich z tapenade z czarnych oliwek będzie pięknie prezentować się na półmisku. O dobrym smaku nie wspominając!
Składniki:
Tapenade:
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów z zalewy
1 łyżeczka anchois
Sałata do dekoracji
100 g pieczywa
200 g sera koziego
8 suszonych pomidorów
8 dużych kaparów
Do smaku:
Pieprz czarny mielony Prymat
Sok z limonki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki tapenade dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i nałożyć na opieczone w tosterze pieczywo. Na tak przygotowanych kanapkach ułożyć ser kozi, suszone pomidory i duże kapary. Kanapki doskonale smakują po zapieczeniu w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 180ºC.
Te kanapki również znikną ze stołu w tempie błyskawicznym. Oto przepis na sandwich z pastą z tuńczyka, grillowanym kurczakiem, chrzanem wasabi i świeżymi kiełkami:
Składniki:
150 g tuńczyka w oliwie
10 g kiełków mix
10 g sałaty radiccho
10 g sałaty frisée
100 g pieczywa
200 g piersi z kurczaka
1 op. Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: chrzan wasabi, imbir, sól, grubo mielony czarny pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka zamarynować w pikantnej przyprawie do kurczaka połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki pasty z tuńczyka dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Pieczywo opiec na patelni lub w tosterze, pierś z kurczaka zgrillować i schłodzić. Pieczywo posmarować pastą, następnie ułożyć na niej sałatę i pokrojonego cieniutko kurczaka i ułożyć warstwami w kształcie torciku.
Do chrupania zawsze sprawdzą się chipsy w różnych smakach. Polecamy przygotować do nich sos guacamole ze świeżego awokado:
Składniki dla 4 osób:
2 dojrzałe awokado
Sok z 2 limonek do smaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki jalapeño
Sos tabasco do smaku
2 pomidory bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 pęczek świeżej kolendry
Sól, czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane awokado ugnieść widelcem lub zmiksować, skropić sokiem z limonek, aby nie ściemniało.
Pomidory wyfiletować i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Awokado połączyć z pomidorami, cebulą, papryką jalapeno i czosnkiem. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą. Podawać na chrupiących grzankach z białej bagietki lub jako dodatek do chipsów nachos.
Jak impreza to i drinki oczywiście. Oto nasza propozycja:
Składniki dla 4 osób:
30 ml wódki
30 ml likieru brzoskwiniowego Pêcher Mignon
60 ml soku ananasowego
100 ml nektaru żurawinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w shakerze wraz z kostkami lodu, energicznie wstrząsnąć. Podawać w wysokich szklankach z kilkoma kostkami lodu.
Gdy mamy więcej czasu możemy przygotować pyszne sorbety. Goście na pewno docenią nasz trud.
Sorbet z melona gallo z listkami świeżej mięty
Składniki:
2 dojrzałe melony gallo
Sok z 1 cytryny
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania:
Melona umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć środki, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny. Miód, cukier i wodę mineralną zagotować, wymieszać dokładnie z wcześniej przygotowanym musem z melona. Całą masę należy lekko schłodzić, następnie przetrzeć przez sito dodając alkohol w celu podniesienia walorów smakowych (może to być wódka, campari, wino musujące), wstawić do zamrażąrki na ok. 10 godzin.
Sorbet różany z wódką i limonką
Składniki:
500 g konfitury z płatków róży
200 g cukru glukozowego
800 ml wody
250 ml soku z cytryny
1 ubite białko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, podgrzewając je do temperatury 85°C, aby dokładnie się rozpuściły. Masę połączyć z ubitą pianą z białka, całość schłodzić i skręcić w urządzeniu do sorbetów.
Życzymy dobrej zabawy i udanego weekendu!