Grillujemy!

Dziś na grilla proponujemy filet z łososia z czosnkiem i bazylią. Co powiecie na taką odmianę? Grillujecie ryby?
GRILLOWANY FILET Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ
Składniki dla 4 osób:
4 x 160g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości
Marynata
1 pęczek bazylii
2 całe główki czosnku
Sok z dwóch cytryn
6 łyżek oliwy z oliwek
Świeżo Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek przekroić wzdłuż na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 minut Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupinek i zmiksować z umytymi liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę, aby marynata równomiernie obtaczała łososia.
Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bazyliowo-czosnkowego łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania podlewać marynatą.
Komentarze (1)