Bardzo często zdarza się tak, że na grilla przychodzą wegetarianie. Powstaje pytanie, czy dla nich też można coś przygotować. Jak najbardziej! Choć każdemu grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą czy karkówką, to przecież to nie wszystko! Na grillu można przygotowywać również warzywa, wegetariańskie szaszłyki, a nawet owoce. Pamiętajmy też, że do mięsa zazwyczaj przygotowuje się różne dodatki. One również mogą się świetnie sprawdzać jako propozycje dla wegetarian.
Warzywa – pyszności na grillu
Warzywa z grilla to pomysł na danie nie tylko dla wegetarian, ale również dla wegan. Repertuar przysmaków możliwych do przygotowania jest naprawdę szeroki. Bardzo dobrze smakują bakłażan i cukinia z grilla. Przed wrzuceniem ich na ruszt dobrze jest je oczywiście pokroić w plastry, żeby szybciej się smażyły. Te warzywa same w sobie mają dość delikatny smak, dlatego dobrze jest zadbać o przyprawy. Znakomicie pasują do nich oregano, tymianek, pieprz i ostra papryka. Zawsze można też przygotować coś nieco bardziej złożonego – na przykład bakłażan nadziewany kaszą i soczewicą czy cukinię z grilla z serem pleśniowym. Na grilla nadają się także ziemniaki, pomidory i pory. Dobrym pomysłem jest też przyrządzenie na ruszcie kolb kukurydzy, które potem można obgryzać. Przed wrzuceniem na ruszt warto kolbę oczywiście umyć i oberwać z liści. Polecam również dodać nieco soli, pieprzu i ziół.
Sałatki – obowiązkowo na grillu
Sałatki znakomita propozycja na dodatek do grilla. Bardzo dobrze pasują do dań z rusztu, a przy tym są przeciwwagą dla tłustych i ciężkostrawnych smakołyków. Skorzystają na nich również wegetarianie. Sałatka może być także sycącym daniem. Takie składniki jak fasola, ziemniaki czy produkty sojowe sprawią, że będzie smacznym, ale i treściwym posiłkiem dla wegetarian i nie tylko!
Owoce – coś innego na grillu
Mogłoby się wydawać, że owoce niespecjalnie pasują do grilla, ale jest wręcz przeciwnie! Na grilla świetnie nadają się banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie i ananasy. Owoce z rusztu to z pewnością znakomity pomysł na deser po grillowych daniach głównych. Można im zawsze dodać nieco słodyczy, np. wykorzystując ciepło z ognia do karmelizowania cukru. Świetnym i wyjątkowo atrakcyjnym deserem są banany z grilla nadziewane gorzką czekoladą . Przed położeniem na grilla trzeba je głęboko naciąć i włożyć do każdego kilka kostek czekolady. Na ogniu banany miękną, a czekolada rozpuszcza się, dzięki czemu można potem łyżeczką wybierać pyszny, gorący bananowo-czekoladowy mus. Coś pysznego! Polecam!
Grill to atrakcja dla jedzących mięso, wegetarian i wegan. Wszystko da się zorganizować tak, żeby każdy był zadowolony. Przygotowywanie dań bezmięsnych na grilla to świetna okazja, żeby spróbować nowych smaków i odkryć, że repertuar dań z rusztu może być naprawdę bardzo szeroki. Smacznego!
A po więcej grillowych inspiracji zajrzyjcie TUTAJ.
Roladki z grillowanego bakłażana |
|
Sałatka z mozzarellą |
|
Grillowane brzoskwinie z serem kozim |
Bakłażanowe bruschetty |
|
Deser z grillowanych bananów i pomarańczy |
|
Sałatka z selera naciowego z mango |