Gałka muszkatołowa – przyprawa z wiecznie zielonego drzewa

30.11.2020

Ciężko dzisiaj uwierzyć, że przyprawa, którą dzisiaj kupujemy za kilka złotych, kiedyś była tak cenna, że można było w zamian za nią dostać np. wyspę. Tak się stało w XVII wieku, kiedy to Holendrzy w zamian za wyspę Imperium Brytyjskiego, na której produkowano gałkę muszkatołową oddali Brytyjczykom panowanie nad wyspą Manhattan, w dzisiejszym Nowym Jorku. Dzięki tej wymianie Holendrzy przejęli kontrolę nad podażą gałki muszkatołowej i nie wahali się narzucać za nią horrendalnych cen.

Gałka muszkatołowa rośnie w postaci niewielkich, aromatycznych orzechów na drzewie Myristica fragrans, które pochodzi z należących do Indonezji wysp Moluków, ściśle z największej wyspy – Banda. Niestety historia gałki muszkatołowej jest nie tylko aromatyczna, ale również krwawa. Ludność, zamieszkująca wyspę Banda i okoliczne wysepki, przed przybyciem Holenderskiej Kampanii Wschodnioindyjskiej liczyła 15 tysięcy ludzi. Kilkanaście lat później, w wyniku brutalnego traktowania, niewoli i ludobójstwa na tubylcach, rdzennych mieszkańców zostało już tylko 600 osób.

Gałka muszkatołowa na świecie była znana od bardzo dawna. Rzymski botanik i filozof Pliniusz pisał o niej już w I wieku n.e. W VI wieku gałka muszkatołowa znana była w Bizancjum. Znali ją  Persowie i Arabowie. Ci ostatni w XII wieku wyeksportowali gałkę muszkatołową do Wenecji, gdzie natychmiast zdobyła niezwykłą popularność wśród kupców.

W okresie średniowiecza i renesansu gałkę muszkatołową noszono w srebrnych puzderkach lub eleganckich woreczkach, a wraz z nią niewielką tarkę. W dobrym tonie było ścieranie odrobiny gałki muszkatołowej wprost do potrawy lub spożywanego napoju. Był to symbol wysokiego statusu społecznego i przynależności do arystokracji. Gałkę muszkatołową stosowano do aromatyzowania mięsa, wina, jako środek nasenny, afrodyzjak, a nawet jako środek zapobiegawczy przed dżumą. Gałkę muszkatołową dodawano również do ciast i deserów.

Gałka muszkatołowa rośnie na wiecznie zielonym drzewie. Co ciekawe inaczej smakuje wysuszony orzech muszkatołowca, a inaczej osnówka, która skrywa w sobie aromatyczną pestkę. Osnówkę również się suszy i używa jako przyprawy. Zwana jest pod nazwą kwiat muszkatołowca. Jej smak jest delikatniejszy niż właściwej gałki muszkatołowej. Określa się go jako kwieciście-korzenny. Gałka muszkatołowa składa się w od 7 do 14 % z olejków eterycznych takich jak pinen, kamfen i dipenten. Wysoka zawartość tych olejków sprawiła, że owoce muszkatołowca chętnie wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale również  do produkcji mydeł i perfum. Plotka głosi, że gałka muszkatołowa dodawana jest również do tajnej receptury coca-coli.

W kuchni stosuje się ją do przyprawiania warzyw. Nadaje smaku ziemniakom, potrawom z dyni lub marchewki, które z natur są dość mdłe w smaku. Jest składnikiem wielu sosów, zup, gulaszów i pasztetów. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do grzanego wina, ajerkoniaku, a także do grillowanych owoców. Doskonale łączy się z wieprzowiną, mięsem królika, drobiem, owocami morza i rybami.

Znane jest też halucynogenne działanie owoców muszkatołowca. Związane jest z obecnością trimirstiny, dlatego gałka muszkatołowa nie powinna być stosowana w zbyt dużych ilościach.

POLECANE PRODUKTY:

prymat-galka-muszkatolowa-cala-1  prymat-galka-muszkatolowa-mielona-1

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat