Taki deser spożywany w kręgu rodziny i przyjaciół nastraja optymistycznie, ale również smakuje wybornie, bo czyż może być lepsze połączenie niż czekolada i truskawka?
A oto przepis na wykwintne fondue. W sezonie truskawkowym możemy śmiało pominąć inne owoce.
FOUNDE CZEKOLADOWE
500 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 łyżeczka syropu o smaku Amaretto
½ łyżeczki Cynamonu lub Przyprawy do piernika Prymat
Owoce:
1 obrany i pokrojony w kostkę świeży ananas
1 obrany i pokrojony w kostkę melon
1 obrane i pokrojone w kostkę mango
1 kiwi
500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w naczyniu do fondue, dodać olej i syrop Amaretto, doprawić do smaku. Owoce nabić na drewniane patyczki, zanurzyć w czekoladowym fondue, a następnie rozkoszować się smakiem i aromatem czekolady.