Kuchnia włoska to jedna z dwóch najpopularniejszych na świecie, zaraz obok francuskiej. Dlatego grzechem nie znać piadiny – placka, okrzykniętego włoskim fast food. W oryginalnej wersji nadziewana jest sosem pomidorowym, serem, mięsem – np. wędliną oraz grzybami, rukolą, szpinakiem. A to wszystko wewnątrz małego i podawanego na ciepło placka powstającego z mąki pszennej.
Kto przynajmniej raz był we Włoszech, ten wie, że piadiny można tam skosztować na każdym ulicznym rogu. Stąd też popularnie nazywana jest włoskim fast foodem, w rzeczywistości zaś podobna jest do hiszpańskiej tortilli. Wypełniona jest pysznymi dodatkami, które zamknięte w tym cienkim placku – dają fantastyczny efekt. Oczywiście nie może zabraknąć sosu pomidorowego, uwielbianego przez Włochów – sera oraz wkładki mięsnej, grzybów, rukoli i szpinaku. To wszystko daje smaczny efekt, który warto odtworzyć po słonecznych wakacjach spędzonych na południu Europy. Do dzieła!
Przepis na piadinę - włoski fast food znajdziecie tutaj!