Musztarda delikatesowa, sarepska, rosyjska, kremska, czy chrzanowa? Bez względu na to jaka jest Wasza ulubiona podsuwamy garść inspiracji.
Musztarda chrzanowa
Idealna do marynowania mięs przed pieczeniem lub grillowaniem na przykład rostbefu wołowego, schabu karkowego oraz szynki. Wystarczy wymieszać musztardę z odrobiną oleju lub oliwy oraz roztartym ząbkiem czosnku i tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na 12-24 godziny do lodówki, co sprawi, że mięso będzie kruche i aromatyczne.
Musztarda sarepska
Musztarda sarepska jest bardzo intensywna w smaku, który jest wyraźnie pikantny. Wystarczy dodać kilka łyżeczek do gulaszu lub bigosu, aby zaostrzyć ich smak i aromat.
Musztarda kremska
Bardzo popularna jako dodatek do pieczonych kiełbasek. Wystarczy posmarować je odrobiną musztardy i owinąć w plastry wędzonego boczku, po czym usmażyć, upiec lub grillować.
Musztarda rosyjska
Musztarda rosyjska jest jedną z najostrzejszych musztard. Dodajemy ją do pieczonych i grillowanych mięs, różnego rodzaju wędlin, a nawet serów, aby zaostrzyć ich smak.
Musztarda grillowa
Nie musi być tylko dodatkiem do grillowanego mięsa. Doskonale zaostrza smak niektórych potraw jednogarnkowych oraz stanowi składnik sosu vinaigrette oraz dipów do sałatek lub cienko krojonych wędlin.
Musztarda delikatesowa
W połączeniu z jogurtem, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, pieczarkami konserwowymi, solą oraz pieprzem uzyskamy fantastyczny, delikatny sos tatarski, który świetnie nada się zarówno do pieczonych mięs na święta, jak i do grillowanej piersi z kurczaka. Dla lubiących eksperymentować polecamy także sos kaparowy z musztardą.
Musztarda francuska
Kolorowe ziarna gorczycy oraz dodatek octu winnego czynią z niej wyborny dodatek do potraw mięsnych na ciepło i na zimno, a także do serów, jaj oraz sałatek. Musztarda francuska stanowi również atrakcyjny element dekoracyjny potraw.
SOS KAPAROWY Z GOTOWANYM JAJKIEM I ANCHOIS
Składniki:
50 ml gorącego bulionu
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 ugotowane, pokrojone w kostkę jajko na twardo
1 łyżka Kaparów Smak
1 łyżka pokrojonych w kostkę Ogórków konserwowych Smak
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 łyżka posiekanych marynowanych borowików
2 pokrojone w kostkę szalotki
Sok z ½ cytryny
Sól, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oliwę, bulion i musztardę dokładnie połączyć, dodać pozostałe składniki sosu. Całość wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Tak przygotowany sos doskonale komponuje się z rybami wędzonymi.