Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Sos pomidorowy, rwana hiszpańska kiełbasa chorizo oraz filety z dorsza tworzą danie warte grzechu! Nie zapomnij o kolendrze, gorczycy i papryce słodkiej, dzięki nim uzyskasz obiad pełen aromatu. Duszone warzywa sprawiają, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe i syte.
Andrzej Polan włożył kawałki dorsza do sosu pomidorowego. Dzięki krótkiemu gotowaniu ryba w sosie nabrała niepowtarzalnego smaku. Tak przyrządzone danie jest łatwe i szybkie do wykonania, a zachwyci niejednego łasucha. Serdecznie polecam, Doradca Smaku.
Składniki:
400 g filetu z dorsza
Kilka Cebulek perłowych Smak
Kilka Oliwek zielonych Smak
1 cytryna
Olej rzepakowy
Do smaku: Kolendra cała, Gorczyca cała, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sos chorizo:
150 g kiełbasy chorizo
1 cebula
2 pietruszki
1 czerwona papryka
400 g pomidorów pelati
Sposób przygotowania:
Sos chorizo: na suchą patelnię wsypujemy kolendrę i gorczycę. Kiedy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy olej.
Z chorizo zdejmujemy osłonę, rozdrabniamy kiełbasę palcami i przekładamy na patelnię z przyprawami. Smażymy do momentu aż chorizo zabarwi olej na pomarańczowo. Cebulę, pietruszki oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodajemy całe opakowanie papryki słodkiej oraz pomidory pelati. Całość dusimy przez ok. 10 minut.
Dorsza dzielimy na spore kawałki i na 2-3 minuty przed końcem duszenia przekładamy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką ostrą. Dodajemy oliwki i cebulkę perłową. Na koniec posypujemy startą skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.