Wykwintna klasyka, której nie powstydzi się żaden szanowany szef kuchni. Soczysta kaczka i oryginalne purée z groszku - brzmi rewelacyjnie!
Chociaż serwowana głównie od święta, doskonale nadaje się do przygotowania wyrafinowanego obiadu w dzień powszedni. Kaczka - bo o niej mowa - jest świetną alternatywą dla innych mięs drobiowych. Wpierw smażona od strony naciętej skóry, a następnie zamknięta w piekarniku nabierze niezwykłej soczystości. Warto pamiętać o tym, że do smażenia kaczki nie potrzebujemy ani kropli tłuszczu.
Jako dodatek do mięsa proponuję spróbować purée z groszku. Gotując go zwróćmy uwagę na to, by w garnku znajdowało się dużo wody i soli, dzięki którym groszek zachowa swój piękny, zielony kolor. Tak samo należy postępować z każdym zielonym warzywem, które gotujemy, a którego kolor chcemy zachować.
Zapraszam do wspólnego gotowania i życzę smacznego!
Składniki:
2 piersi z kaczki,
3 czerwone cebule,
150 g groszku zielonego,
1/2 cytryny
2-3 łyżeczki masła,
Olej rzepakowy
1 l wody
1 łyżeczka miodu nie wiem skąd ta Ela to wzięła
50 ml śmietany 18 %
100 ml wina czerwonego,
Musztarda francuska Prymat,
Do smaku: Chili pieprz cayenne, Kminek cały, Pieprz biały mielony, Sól morska Prymat.
PRZEPIS ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.