Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

piersi z kaczki 2 szt.
cebula czerwona 3 szt.
zielony groszek 150 g
cytryna 1/2 szt.
masło 2-3 łyżeczek
olej rzepakowy
woda 1 l
miód 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 50 ml
wino czerwone 100 ml
Musztarda francuska Prymat

Do smaku

Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Kminek cały Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27

Kroki postępowania

1
Piersi z kaczki kroimy od strony skóry, solimy z obu stron. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut. Przyprawiamy chili. Po smażeniu przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę dodajemy 3–4 łyżeczki miodu i mieszamy. Następnie polewamy kaczkę powstałym sosem miodowym. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C zapiekając po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
2
Czerwoną cebulę kroimy w pióra. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy kminkiem. Dolewamy czerwone wino oraz dodajemy 2 łyżeczki miodu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 – 7 minut. Ugotowany groszek odcedzamy i rozgniatamy delikatnie widelcem. Dodajemy śmietanę oraz masło, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
3
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, przelewamy powstały w trakcie pieczenia sos z naczynia żaroodpornego do rondla i dodajemy 4 łyżeczki musztardy oraz cytrynę. Podgrzewamy sos na dużym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.
Na talerz wykładamy puree z groszku i skarmelizowaną cebulę.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
4
Kaczkę kroimy w grube 2–3 centymetrowe plastry i polewamy sosem musztardowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:28
Cudowne mięsko! Można się zaślinić patrząc na to zdjęcie!
Bożena Matuszczyk 18.10.2017 22:08
Rewelacyjne mięsko , pysznie przyrządzone i ślicznie podane. Dzisiaj miałam kaczkę na obiad nadziewaną.......;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak