Pasternak to warzywo bardzo podobne do pietruszki, ale jednak inne. Ma nieco łagodniejszy smak, a przy okazji – jest trochę słodszy. Z tego względu świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy.
To właśnie wykorzystał Michel Moran i przyrządził przepyszny krem pasternakowy. Co do niego dodał? Jak to ma w zwyczaju, nie wybrał całkiem standardowego rozwiązania. Do zupy wrzucił podsmażone na maśle jabłka z przyprawą curry. Aromatu całości dodały oczywiście inne przyprawy: kminek, ziele angielskie, pieprz biały i sól morska. Przygotowanie nie jest wcale trudne czy skomplikowane, a efekt – znakomity. Przekonajcie się, jak mistrz dobiera składniki, by potem połączyć je w doskonałą kompozycję. Michel Moran odkrywa tajniki swojej kuchni, a przy okazji w lekki i zabawny sposób zachęca nas do gotowania!
Składniki:
3 duże korzenie pasternaku,
2 jabłka,
2 małe cebule,
75 g masła,
1 l wywaru warzywnego,
Kminek mielony Prymat,
Przyprawa curry Prymat,
Ziele angielskie całe Prymat,
Pieprz biały mielony Prymat,
Liście botwiny – do dekoracji
Do smaku: Sól morska Prymat.
Przepis znajduje się TUTAJ