Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

Śledź po japońsku na sposób polski to tak naprawdę podawana na przystawkę kompozycja sałatki jarzynowej, jajka na twardo, śledzia i natki pietruszki. Jednak dziś w programie Andrzej Polan proponuje coś zupełnie innego.
Śledź będzie przygotowany metodą zbliżoną do tej japońskiej. Dzięki temu nabierze formy tak popularnego u nas sushi. Sekretem dobrego sushi jest doskonale skomponowana kompozycja smaków, tutaj nie może być mowy o składnikach, które znalazły się w potrawie przypadkiem. Podobnie jest ze śledziem po japońsku wg pomysłu Andrzeja Polana. Wyrazisty smak śledzia zostaje złagodzony kwaśną śmietaną, odrobinę słodyczy zapewnia jabłko, a ostrości nadaje chrzan. Żeby wszystko pięknie prezentowało się na talerzu składniki zwijamy za pomocą maty do sushi. Tak podany śledź po japońsku z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. To również świetny pomysł na fantazyjne podanie śledzia podczas zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy.
Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej baby
1 l wody
1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek
2 filety śledzia marynowanego
1 cebula czerwona
1 serek śmietankowy do smarowania
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 jabłko
3 Ogórki kwaszone Smak
50 ml octu jabłkowego
Cukier
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: Liść lubczyku, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat
Do dekoracji:
100 ml śmietany 18%
Koperek świeży
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (5)