Doradca Smaku: Spaghetti carbonara

Doradca Smaku proponuje tym razem prosty i szybki przepis na popularny makaron, którego kwintesencję stanowią pyszne składniki naturalnego pochodzenia. Boczek, sery, jajka i makaron – znajdziemy tutaj wszystko, co cieszy zarówno oko, jak i żołądek.
Kremowy, interesujący smak to zasługa połączenia dwóch serów typu podpuszczkowego – pecorino oraz parmezanu. Ten pierwszy wytwarzany jest z krowiego mleka, natomiast drugi z owczego. Do sosu koloru i smaku dodadzą pyszny wędzony boczek typu pancetta i czosnek podsmażone na maśle.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
100 g pancetty (boczek suszony)
40 g parmezanu
40 g pecorino (ser owczy)
2 jajka
Pieprz biały mielony Prymat
Oregano Prymat
1 ząbek czosnku
25 g masła
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a na nie wrzucamy cały ząbek czosnku. Smażymy go aż się zarumieni z każdej strony. Pancettę kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Smażymy chwilę, aż będzie gotowa. Po tym czasie zdejmujemy pancettę z ognia i odsączamy ją z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do dużej ilości (1 l na 100 g makaron) wrzącej i porządnie osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti. Gotujemy tak długo, jak wskazuje opis na opakowaniu makaronu. Po tym czasie makaron odcedzamy.
Do miski wbijamy 2 jajka i rozbijamy je.
Do garnka (nie stojącego na ogniu) wrzucamy odsączoną pancettę i makaron. Mieszamy. Całość posypujemy pecorino i parmezanem i ponownie mieszamy. Do makaronu dodajemy tłuszcz, który pozostał na patelni po smażeniu boczku. Wszystko ponownie porządnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mieszamy dokładnie i odstawiamy garnek z powrotem na mały ogień. Doprawiamy pieprzem białym oraz oregano. Spaghetti nakładamy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii i gotowe!
Komentarze (2)