Uwielbiane w Polsce śledzie to kolejna inspiracja Doradcy Smaku. Tym razem warto je wykorzystać do samodzielnie przyrządzonej sałatki, w której przenikną się zdrowe i świeże smaki. Ich interesującą kompozycję utworzą pomidory, fasolka szparagowa, jabłko, seler naciowy, sok z cytryny i ożywiające całość zioła: tymianek i majeranek. Porcja sałatki przysłuży się także naszemu zdrowiu.
Śledź to samo zdrowe – ma mało kalorii i może być stosowany w dietach. Ponadto jedząc go, poprawiamy pamięć i wzmacniamy serce.
Składniki:
400g śledzia solonego
2 pomidory
150g fasolki szparagowej gotowanej
1 seler naciowy
1 cebula
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
Tymianek Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
10ml oliwy z oliwek
100ml śmietany 36%
Chrzan tarty Smak
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy w wodzie około 15 minut. Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę. Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową - kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym.
W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.
Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm. Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy.