Ta pizza jest niezwykła, jest kontrolowanym eksperymentem, spektakularną innowacją i kulinarnym romansem Włoch z Francją. Wyglądem bardziej przypomina smakowity tort lub zapiekankę. Jest soczysta i pyszna i na pewno nikogo nie rozczaruje.
W jej wnętrzu Doradca Smaku proponuje zapieczenie pomidorów pelati z anchois, kaparami i oliwkami – zatem będzie to coś dla miłośników słonych, rybnych smaków. W środku francuskiej odsłony pizzy zapiec można jednak wszystko, co lubimy i na co mamy aktualnie ochotę.
Składniki:
550 g ciasta francuskiego
3 puszki pomidorów pelati
100 g anchois
100 g Kaparów Smak
50g Oliwek czarnych i Oliwek zielonych Smak
1 czosnek
1 cebula
1 jajko
100 g mąki
50 g masła
10 g cukru
Majeranek otarty Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
50 ml oliwy z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Siekamy czosnek i cebulę drobniutko. W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek i cebulkę. Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy je na sitku na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą.
Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je około 15-18 minut.
Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania). Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dodajemy do pozostałych składników w misce. Wszystko mieszamy. Doprawiamy ten farsz pieprzem ziołowym .
W foremce do tarty wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz. Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi dociskamy mocno i delikatnie nożem nacinamy (nie przecinając ciasta) ciasto robiąc kratkę. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego 190 – 200 stopni na 15-17 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa.
Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" w telewizji TVN, od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.