2 porcje:
5 jajek,
4 plastry sera parmezan,
100 g tartego sera parmezan,
100 g szynki parmeńskiej,
4-6 plastrów suszonej szynki parmeńskiej,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat,
Oregano Prymat,
2 szalotki,
2 łyżki masła,
Posiekana natka pietruszki,
Oliwa z oliwek,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy.
Szynkę parmeńską kroimy w cieniutką kosteczkę i wrzucamy do jajek.
Następnie dosypujemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy lekko solą, pieprzem,...
gałką muszkatołową, oregano...
...i posypujemy natką pietruszki. Wszystko energicznie mieszamy.
Teraz przygotowujemy szalotki, które kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miseczki.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek oraz kawałek masła. Następnie wylewamy całą zawartość miski.
Delikatnie mieszamy, czekamy aż omlet się zetnie od spodu.
Zawijamy w półkole, pozwalamy omletowi „dojść” tak, żeby ściął się również w środku.
Wykładamy na talerz.
Na omlet kładziemy kilka kawałków suszonej szynki parmeńskiej i plastry parmezanu. Bon apetit!