2 porcje:
1 kapusta włoska
150 g mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem boczku
150 g mięsa cielęcego
1 marchewka
1 por
Natka pietruszki
4 pomidory
1 cebula
1 czosnek
2 jajka
3 łyżki Bułki tartej Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Kostka warzywna Kucharek
Kminek cały Prymat
Tymianek Prymat
Liść laurowy Prymat
Szczypta cukru
Olej do smażenia
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Z kapusty włoskiej wybieramy największe liście.
Do mocno osolonej wrzącej wody wkładamy liście na ok. 2 minuty. Po tym czasie wkładamy je do naczynia z bardzo zimną wodą. Dzięki temu podczas pieczenia zachowają świeży zielony kolor.
Następnie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso cielęce oraz mięso wieprzowe z odrobiną boczku.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko.
Wszystko mieszamy.
Dodajemy poszatkowany ząbek czosnku, a całość posypujemy kilkoma szczyptami bułki tartej i ponownie mieszamy.
By przygotować wywar warzywny marchewkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak samo kroimy pora oraz cebulę,
...szatkujemy natkę pietruszki i wyciskamy lub kroimy w drobną kostkę ząbek czosnku.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy przez ok. 2,5 minuty
...i po tym czasie zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy kostkę warzywną i pozostawiamy całość do zagotowania.
Przygotowane wcześniej liście kapusty faszerujemy mięsem,
zawijamy w saszetki i nadajemy formę. By kapusta nie rozpadła się w trakcie pieczenia możemy obwiązać saszetki sznurkiem.
Faszerowaną kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem warzywnym.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 160 – 180 stopni przez nieco ponad pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cienkie piórka cebuli, a po chwili dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory.
Doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Z faszerowanych kapust zdejmujemy sznurek i układamy je w gorącym sosie pomidorowym na patelni pokrywając je sosem również od góry.
Gdy całość się zagrzeje, danie wykładamy na talerz i podajemy z musztardą. Bon apetit!