Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami

200 g mąki
2 jajka
Woda
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
Oliwa z oliwek
Zioła prowansalskie Prymat
Oregano Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat
Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki
... a następnie pora.
Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy.
Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle.
Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.
Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy
...i odkładamy do osobnego naczynia.
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!
Komentarze (3)