Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem

27.03.2013
Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem

Składniki:
100 g pstrąga
100 g szczupaka
100 g barramundi
1 cebula
1 por
1 seler naciowy
1 marchewka
Goździki Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie Prymat
Szafran nitki Prymat
Koperek
Olej
10 ml wytrawnego białego wina
Sól morska Prymat
do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat

 

Pora i selera kroimy

 

...i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju.

 

Ryby oczyszczamy z łusek i ości

 

...po czym kroimy na niezbyt duże kawałki.

 

Do podsmażonych warzyw wrzucamy ości i dalej smażymy.

 

Dolewamy białe wino, gdy zacznie się gotować dodajemy wodę ponad wysokość warzyw. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, dodajemy 3 goździki wbite w polówkę cebuli i kilka ziaren ziela angielskiego. 

 

Po 20 minutach przecedzamy zupę. Marchewki kroimy w ukośne plasterki. Do klarownego wywaru wrzucamy marchewki. Gdy marchewka będzie al dente dodajemy posolone kawałki szczupaka i barramundi.

 

Na sam koniec dodajemy pstrąga i szafran.

 

Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Bon apetit. 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

28.03.2013 18:34
zupa godna polecenia, ja też stawiam na żurek

bietka

27.03.2013 19:06
może i dobra ta zupa, ale ja na święta wolę żurek z jajkiem i kiełbasą :)
prymat