Składniki:
250 g wątróbki drobiowej
olej
masło
1 sałata rzymska
2 szalotki
olej rzepakowy
5 pomidorków cherry
75 g orzechów włoskich
100 ml octu malinowego
Zioła prowansalskie Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Z sałaty rzymskiej odkładamy 2-3 liście do dekoracji, resztę grubo szatkujemy.
Szalotki kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła.
Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.
Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy wątróbkę, po chwili zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem.
Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki.
Wątróbkę zdejmiemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy szalotki,
...po chwili wrzucamy pomidorki cherry, następnie orzechy włoskie i lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Na koniec dolewamy ocet malinowy i dodajemy odrobinę masła.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy na pół minuty wątróbki dla lekkiego podgrzania.
Na talerze nakładamy liście sałaty, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji.
Na nich układamy pokrojoną sałatę, wykładamy wątróbki i pozostałe składniki. Bon apetit