Tym razem wraz z Doradcą Smaku wyruszamy w podróż kulinarną do Orientu, którego wybitną przedstawicielką jest kefta. To popularne arabskie danie oznacza dla każdego mieszkańca tamtejszych regionów po prostu mięso mielone z cebulką, z którego powstają przeróżne formy i przysmaki.
Na przykład oryginalny szisz kebab czyli mięso ze szpikulca. Dzisiaj przedstawiamy inspirującą odsłonę takiego przysmaku z jagnięciny – mięsa, którym warto od czasu do czasu urozmaicić domowy jadłospis.
Składniki:
600 g mięsa jagnięcego mielonego
1 cebula
Kolendra cała Prymat
Kminek cały Prymat
Przyprawy orientalne (mieszanka)
Papryka słodka Prymat
Cynamon mielony Prymat
50ml oliwy z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Mielone mięso jagnięce wkładamy do miski. Siekamy drobno cebulkę. W mięsie w misce robimy na środku wgłębienie i tam wsypujemy posiekaną cebulkę, przyprawy orientalne, kminek, paprykę słodką i cynamon. Kolendrę całą rozdrabniamy w moździerzu i również dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Ręką wyrabiamy mięso z wszystkimi dodanymi składnikami. Doprawiamy jeszcze z wierzchu przyprawą orientalną i ponownie: solą morską i pieprzem.
Następnie z niewielkiej porcji mięsa formujemy podłużne wałki i wbijamy w nie długą wykałaczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną patelnię kładziemy patyczki z mięsem i smażymy krótko z obydwu stron. Przekładamy patyczki z mięsem do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika temp. 180 st. na ok. 6 minut. Musimy uważać, aby mięso nie było za suche.
Mięso przekładamy na talerz, który możemy ozdobić listkami świeżej mięty i papryczką czerwoną.