Inaczej nazywany jest oberżyną lub gruszką miłości. Kulinarnie doskonały i świetnie poddający się różnym sposobom przyrządzenia. Dzisiaj Doradca Smaku proponuje podać go w nietypowy i nieco przewrotny sposób – mianowicie w formie kawioru. Zaciekawieni?
Co wyniknie z połączenia niskokalorycznego, sprzyjającego osobom będącym na diecie bakłażana wyrazistymi w smaku: cebulą czerwoną, pomidorami suszonymi, kaparami, czosnkiem oraz anchois? Koniecznie sprawdźcie ten fantazyjny przepis.
Składniki:
2 bakłażany
3 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
20g Pomidorów suszonych Smak
10g Kaparów Smak
10g anchois
10ml octu winnego czerwonego
1 pęczek natki pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
Chilli pieprz cayenne Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.
Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory drobniutko siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.
Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi, mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę. Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.