Pierwszy odcinek nowej serii programu, to przepis na pomysłową zapiekankę w całości złożoną z charakterystycznych polskich smaków, lecz nie tylko. Znajdzie się w niej doskonałej jakości polędwica wieprzowa, ziemniaczane purée z dodatkiem musztardy chrzanowej oraz brukselka, która przygotowana w nieco inny sposób, będzie smakowała każdemu.
Przed umieszczeniem finezyjnej kompozycji w piekarniku wszystkie składniki w naszym daniu zostaną poddane obróbce termicznej. Ziemniaki ugotujemy i dodamy odrobinę musztardy chrzanowej. Polędwiczka zostanie podsmażona z dodatkiem czarnego pieprzu mielonego. Brukselka – najmłodsza i najmniejsza przedstawicielka kapuścianego rodu, prosto z Belgii, zostanie natomiast podzielona na liście oraz przekrojona na pół, po czym trafi na patelnię z masłem. Słodko-wędzonego aromatu dodadzą jej suszone śliwki. Ułożona warstwami całość trafi w naczyniu żaroodpornym wprost do piekarnika, lecz zaledwie na kilka minut, aby smaki się połączyły. Po wyjęciu oczaruje każdego smakosza. Wszyscy, którzy od dzieciństwa sceptycznie podchodzą do smaku brukselki, będą na pewno miło zaskoczeni, jak pysznie może smakować. To jedno z najbardziej zaskakujących odkryć w naszym pełnym inspirujących połączeń daniu. Wypróbujcie tę propozycje na smakowity obiad, który czerpie to, co najlepsze z tradycyjnej kuchni w bardzo nowatorskim wydaniu.
Składniki:
300 g brukselek
1 czerwona cebula
50 g suszonych śliwek
1 polędwiczka wieprzowa
Do smaku: Papryka słodka mielona, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Purée z ziemniaków:
500 g ziemniaków
1 łyżka masła
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat
Sposób przygotowania:
Purée z ziemniaków: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę. Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy musztardę chrzanową i ugniatamy do uzyskania purée. Na koniec wsypujemy słodką paprykę do smaku. Tak przygotowane purée wykładamy na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła. Wykładamy równomiernie na purée.
Polędwiczkę oczyszczamy i posypujemy pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Obsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Podsmażoną polędwiczkę kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm i również układamy w naczyniu. Całość polewamy olejem ze smażenia polędwicy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 5-6 minut. Możemy udekorować koperkiem.
Zapraszamy do oglądania IV sezonu programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o 20.10 w telewizji TVN.