Włoska finezja smaków, czyli zielone pesto, które powstało z połączenia listków bazylii, parmezanu, czosnku, oliwy oraz orzeszków piniowych. To bardzo prosty w przygotowaniu sos, który odznacza się jednocześnie bardzo wyrazistym smakiem. Pamiętajmy jednak, by go nie podgrzewać, gdyż bazylia pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna gorzknieć.
Wyróżniamy nie tylko zielone, ale i czerwone - sycylijskie pesto, które kolor i smak zawdzięcza dodatkowi suszonych pomidorów. Sosy te najlepiej oczywiście smakują przyrządzone domowym sposobem, a łączyć je możemy zarówno z makaronem, jak i chlebem, sałatkami i co ciekawe także z serem.
Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić obecne w sosie orzeszki piniowe to podpowiadamy, że mogą to być na przykład orzechy laskowe. Choć trzeba pamiętać, że nie uzyskamy już takiego samego smaku.
Zapraszamy na przepis: "Makaron z domowym pesto". A Wy jak przygotowujecie swoje domowe pesto?
Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"