Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

09.04.2014
Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Popularny w Polsce kotlet schabowy można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawsze pojawiają się jednak pytania - czy powinien być cienki? Co z panierką? 

W dzisiejszym odcinku Doradca Smaku otrzymujemy odpowiedzi na wszystkie pytania. Rozbijając mięso warto przykryć je folią do żywności, tak Panierka powinna być chrupiąca, ale nie za gruba, tak żeby mięso smażyło się powoli. 

 

Schabowy

400g schabu

2 jajka

200g Bułki tartej Prymat

15g parmezanu

150g szynki parzonej

150 g pieczarek

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Ziele angielskie mielone Prymat

3/4 l sosu pomidorowego

Oliwki czarne Smak

15 ml oleju

100ml porto

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Oliwki czarne  kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli30 11.04.2014 13:51
Zrobiłam te danie wczoraj na obiad i jestem zachwycona smakiem:-) Pycha:-)
prymat