Pulpety są popularne nie tylko w Polsce, ale w całej Europie - w Hiszpanii czy Francji znajdziemy ich odpowiedniki. A jak należy przygotowywać oryginalne pulpety w sosie pomidorowym - gotujemy czy smażymy? I to, i to. Pulpet zawdzięcza swoją nazwę sposobie uformowania, nie zaś sposobie obróbki termicznej.
Pulpety najlepiej przygotować z dwóch rodzajów mięsa - wołowego i wieprzowego. Wołowina jest mięsem suchym, a więc dodając do niej tłustą wieprzowinę utrzymamy równowagę między mięsem tłustym, a nietłustym.
Pulpety w sosie pomidorowym
200g mięsa mielonego wieprzowego
200g mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku
1 żółtko
200g Bułki tartej Prymat
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
1 cebula
800g pomidorów pelati
Papryka ostra mielona Prymat
20g Oliwek zielonych Smak
100 ml oliwy z oliwek
Liść laurowy Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.
Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.
Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety.
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut.
Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy do sosu z pulpetami.
Smacznego!