Doradca Smaku: Caponata

21.01.2016
Doradca Smaku: Caponata

Koniecznie spróbujcie Caponaty, idealnie skomponowanego gulaszu warzywnego pełnego soczystych bakłażanów i pomidorów oraz chrupiącego selera naciowego. Kwaśne oliwki i kapary ostatecznie podkreślą charakter tego dania rodem ze słonecznej, urodzajnej i pełnej pięknych wakacyjnych uroków Sycylii.

Słodko-kwaśna, pełna przenikających się smaków natury – ziół, przypraw oraz dojrzałych warzyw. Podobno, kto raz zasmakuje w Caponacie, ten stale będzie chciał do niej powracać. 

Składniki:

300g pomidorów
300g bakłażana
1 cebula
1 seler naciowy
20 g Kaparów Smak
50g Oliwek zielonych Smak
150 ml oliwy z oliwek
20 ml oleju
Liść laurowy Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
1 pęczek bazylii
10 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy w sitko i posypujemy solą morską. Po około 20 minutach będzie już miękki. Seler naciowy kroimy w drobne plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki. Tylko twardą część pomidora kroimy w kostkę.

Bakłażana płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy bakłażana przez ok. 4 minuty. Przekładamy usmażonego bakłażana na sitko. Na tej samej patelni smażymy pomidory, selera i cebulkę ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą morską, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do całości dodajemy odsączonego bakłażana, mieszamy i  dodajemy kapary i oliwki zielone. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy oliwę z oliwek. Danie jest gotowe do podania.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

25.01.2016 11:21
smaczne jedzonko :)

Maridka19

24.01.2016 09:31
Pysznie wygląda Caponata .

Futka

23.01.2016 06:46
Cudowne danie! Koniecznie spróbuję :D

monikaT83

22.01.2016 11:18
Ja też chętnie bym zjadła,nowe smaki a do tego warzywne :)

Ewa Wojtaszko

21.01.2016 23:24
ja bym z chęcią spróbowała,lubię nowe smaki
prymat