Zamiast makaronu spaghetti z sosem canelloni. Włoski makaron typu cannelloni wyglądem przypomina rurki o dużej średnicy, dzięki czemu można nadziewać go sosami o różnym smaku – np. mięsem mielonym lub sosem beszamelowym.
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki:
200 g makaronu cannelloni
Oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sos beszamel:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
Farsz:
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g świeżego szpinaku
370 g sera ricotta
1 – 1½ łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat
Kilka czarnych oliwek
70 g parmezanu
70 g sera gruyere
Olej
Sposób przygotowania:
Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.
Cannelloni gotujemy w garnku z dużą ilością osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane cannelloni polewamy oliwą, aby się nie skleiły i faszerujemy. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy równomiernie podgrzanym beszamelem i posypujemy resztą tartego parmezanu oraz sera gruyere. Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190̊C. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.