FLACZKI Z KALMARÓW Z BOROWIKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób:
500 g tub kalmarów
1 litr bulionu warzywnego Kucharek
1 marchew
1 seler
1 pokrojona w piórka cebula
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
4 łyżki pokrojonych w plastry borowików
Sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka węgierska Prymat
Przyprawa do flaków Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym Kucharek.
Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.
Zupę doprawić do smaku przyprawą do flaków Prymat, solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać ze świeżym pieczywem.