SAŁATKA CESARSKA Z AROMATYCZNĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU
Składniki dla 4 osób:
4 małe piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki ziół prowansalskich Prymat
1 główka sałaty rzymskiej
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki
4 łyżki płatków parmezanu
1 łyżeczka zgniecionego czosnku
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
Sól, biały pieprz Prymat, sok z cytryny do smaku
Ew. wystudzony bulion do rozrzedzenia sosu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku i schłodzić.
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie połączonej z ziołami prowansalskimi (dokładnie wcierając zioła) i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu i odstawić w ciepłe miejsce.
Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru.
Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.