Cykl Wielkanocny: Mostek cielęcy z farszem z szynki

SKŁADNIKI:
1 mostek cielęcy (2 kg),
2 łyżki oliwy
Farsz:
30 dag szynki wędzonej,
15 dag wędzonego boczku,
2 cebule (20 dag),
15 dag oliwek bez pestek,
2 czerstwe bułki kajzerki,
2 jajka,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka Ziół prowansalskich Prymat,
½ łyżeczki Imbiru Prymat,
½ łyżeczki mielonej Kolendry Prymat,
sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotować farsz: bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Szynkę zemleć trzy razy. Boczek drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać, zrumienić wraz z boczkiem na maśle, dodać odciśnięte bułki, zemleć i połączyć z szynką, oliwkami i jajkami, przyprawić do smaku ziołami Prymat i wyrobić na jednolitą masę.
Mięso umyć, osączyć, naciąć wzdłuż kości tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń wypełnić farszem i zaszyć lnianą nitką. Mostek obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć do brytfanny i piec 1 godz. 40 min w piekarniku nagranym do temperatury 180 st. C.
Podawać na gorąco lub na zimno pokrojony w plastry.
(6-8 porcji)
Komentarze (1)