Cykl Wielkanocny: Barwienie jajek naturalnymi składnikami

Kiedy na świecie nie było sztucznych barwników... radzono sobie metodami naturalnymi, dziś już zapomnianymi i niedostępnymi. Nawet gdybyśmy chcieli ekologiczne zafarbować pisanki, mielibyśmy spory problem z rozpoznaniem, a co dopiero ze znalezieniem owoców tarniny, czy olchowych szyszek.
- Żółty - liście olchy i młodej jabłoni, suszone kwiaty jaskrów polnych, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe (jaśniejsze odcienie najlepiej udają się na białych jajkach)
- Żółtobrązowy - łupiny czerwonej cebuli
- Czerwony - kora dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody
- Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony)
- Pomarańczowy - marchew, dynia
- Brązowy - łupiny orzecha, igły jodłowe
- Niebieski - owoce tarniny, posiekane liście czerwonej kapusty
- Fioletowy - płatki ciemnej malwy, jagody
- Jasnozielony - liście brzozy
- Zielony - trawa, pokrzywa, liście barwnika, młode żyto, kora brzozowa, wywar z jemioły
- Czarny - wygotowane olchowe szyszki
Czego jeszcze potrzeba?
- Olej
- Ocet
Jak wygląda proces barwienia?
Należy zagotować wodę w rondlu, dodać kilka stołowych łyżek octu (kilka łyżek nie nada smaku jajkom). Do mieszanki dodać wybrany składnik, a następnie włożyć jajka. Można uzyskać różne odcienie i natężenie kolorów poprzez zmianę ilości barwników i czasu ich gotowania.
Po zabarwieniu jajek należy wystudzić jajka pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do wyschnięcia.
Jak uzyskać połysk? Posmarować skorupki jajek olejem.
Jak uzyskać ciekawe wzory? Przed barwieniem można przykleić do skorupek małe listki lub kwiatki. Jajka z tak przyklejonymi wzorami włożyć do nylonowej pończochy, którą należy naciągnąć i przewiązać. Po barwieniu należy zdjąć pończochę, a po odklejeniu listków pojawią się ciekawe wzory.
A jak Wy zdobicie swoje pisanki na Wielkanoc?
Komentarze (0)