Cykl styczniowy: Indyk po myśliwsku

Wypoczywali tam turyści z różnych stron świata, w większości byli to jednak Niemcy, Austriacy i Holendrzy, którzy po całym dniu spędzonym na nartach uwielbiali biesiadować przy dużych kociołkach, w których skrywały się rozmaite potrawy jednogarnkowe znane w krajach niemieckojęzycznych jako Eintopf.
Składniki dań jednogarnkowych mogą być bardzo różne, ale bez względu na to, co zawierają, mają kilka wspólnych cech. Zawsze są aromatyczne, rozgrzewające, bogato przyprawione, bardzo pożywne i przede wszystkim pyszne, dzięki czemu podbijają serca, a raczej żołądki turystów.
DUSZONE PODUDZIA Z INDYKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki dla 4 osób:
8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku
1 pokrojona w kostkę cebula
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g oczyszczonych kurek
100 g oczyszczonych borowików
100 ml bulionu Kucharek
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat
10 pomidorów cherry
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.
Komentarze (2)