PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I PUREE Z GROCHU
Składniki dla 8 osób:
1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki posiekanej mięty
¼ szklanki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 posiekane ząbki czosnku
sól
kilka gałązek świeżej mięty
Puree z grochu:
300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Majeranek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.
Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi.