Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki w owocach i warzywach

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy.
Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Utalentowana tajlandzka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, czasami pociętymi w mniejsze kawałki i położonymi finezyjnie na talerzu.
Ciekawe jabłuszko jako lampion:
Mamy nadzieję, że udało nam się skłonić Was do kolejnych kulinarnych poszukiwań. Okazuje się, że jedzenie może być sztuką!
Na podstawie: LINK
Zdjęcia pochodzą ze stron: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4
Sami również możecie nauczyć się carvingu. Krótki instruktaż znajdziecie tutaj:
https://delidizajn.blogspot.com/2010/09/tajlandzki-carving-i-koncert-na-cukinie.html
Komentarze (9)