Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki w owocach i warzywach

07.02.2011
Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki w owocach i warzywach

Carving  to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy.

 

Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Utalentowana tajlandzka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, czasami pociętymi w mniejsze kawałki i położonymi finezyjnie na talerzu. 

 

1

 

 

1

 

1

 

1

 

 

Ciekawe jabłuszko jako lampion:

1

 

1

 

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

 

Mamy nadzieję, że udało nam się skłonić Was do kolejnych kulinarnych poszukiwań. Okazuje się, że jedzenie może być sztuką!

 

Na podstawie: LINK

Zdjęcia pochodzą ze stron: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4

 

Sami również możecie nauczyć się carvingu. Krótki instruktaż znajdziecie tutaj: 

https://delidizajn.blogspot.com/2010/09/tajlandzki-carving-i-koncert-na-cukinie.html

Udostepnij:

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 20.03.2013 10:17
CUDNE I BOSKIE- PROSZE O NAMIARY
misia53 13.02.2011 22:48
Ja też nie mogę się napatrzeć.
Agnieszka_B 08.02.2011 15:46
Pozazdrościć można takich zdolności!! Przepięknie:)
Barbara40 07.02.2011 22:11
Chyle glowe przed artystami !!!!piekne
cukiereczek 07.02.2011 20:40
Podziwiam takich ludzi
Monika-twin 07.02.2011 20:11
Rewelacja! Marzy mi się kurs carvingu!
MAR3STA 07.02.2011 19:16
piękne, prawdziwy talent;)
eduszo 07.02.2011 18:08
Kiedys sam tego próbowałem,ale trzeba miec dar do tego, ja go nie mam.
ben-ka 07.02.2011 16:26
Godzinami mogłabym się przyglądać na te piękności:)
prymat