Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki - parmezanowe koszyczki

Parmezanowe koszyczki:
- Zetrzeć ser - może być Parmezan lub Grana Padano, który jest nieco słodszy
- Wykładamy patelnię papierem do pieczenia, następnie wysypujemy krążki.
- Kiedy ser zacznie brązowieć na brzegach, ściągamy z patelni i nakładamy na miseczkę lub spód szklanki.
- Całość zaciskamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Idealnie nadaje się do sałatek, koktajlu z krewetek czy przekąsek różnego rodzaju.
Pomysł zaczerpnięty z:https://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-6706_koszyczki-z-parmezanu-.html
Kilka zdjęć:
Zdjęcia pochodzą ze strony: https://kuchniaagaty.blogspot.com/2009/12/oscypkowe-koszyczki-z-musem-z-suszonych.html
Można przygotować je również w ten sposób:
Zdjęcia pochodzą ze strony:
https://www.smakimprezy.pl/2008/05/09/wiosenne-koszyczki-serowe-w-czterech-smakach/
Inne przepisy znaleźć można również tutaj:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/koszyczek_parmezan/koszyczek_parmezan.html
Bardzo nam przypadły do gustu propozycje Pań, a Wam?
Komentarze (3)