Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki - Karmelowe wariacje

Jak przygotować takie karmelowe koszyczki czy siateczki? To bardzo proste wbrew pozorom:
Koszyczki z karmelu
• w rozgrzanym rondelku rozpuszczamy biały cukier na złoty karmel; odstawiamy do ostygnięcia
• karmel jest gotowy, jeśli ciągnie się zostawiając długie nitki
• jedną łyżkę smarujemy oliwą, a drugą lejemy na nią cienkim strumieniem ochłodzony karmel, formując coś w rodzaju koszyczka
Link: Jak przygotować koszyczki
Poniżej kilka zdjęć, które pokazują jak ciekawym sposobem dekoracji jest karmel:
zdj.1.
zdj.2.
zdj.3.
zdj.4.
Zdjęcia pochodzą ze stron:
zdj.1. https://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?3,2010
zdj.2. https://www.papaja.pl/index.php?section=przepisy&id=634
zdj.3. https://monikucha.wordpress.com/category/o-jedzeniu-i-piciu/slodkosci/
zdj.4. https://cioccolatogatto.blox.pl/2010/10/Croquembouche.html
Czekamy na Wasze propozycje dekoracji - i koniecznie zdjęcia!
Komentarze (3)