Przyprawa curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek na świecie. Nazwą tą określane są również dania zawierające tą przyprawę, np. curry z kurczaka.
W skład mieszanki wchodzą bardzo aromatyczne i intensywne w smaku przyprawy: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól.
Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb i owoców morza. Curry jest używane do aromatyzowania ryżu, któremu dodatkowo nadaje piękną żółtą barwę.
Polecam przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem curry i usmażenie w nich pokrojonych w słupki świeżych warzyw. Są naprawdę rewelacyjne.
Warto też dodać curry do sosu cytrynowego, to poprawi jego smak i kolor.
Gdy do curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry.