Ostry i charakterystyczny chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań – zarówno prosto ze słoika, jak i jako dodatek do różnych dań. Możemy go dodawać do wędlin, mięs i pieczeni, aby ożywić i urozmaicić ich smak. Łyżka chrzanu dodana do wszelkich sosów, dressingów, a także zup sprawi, że będą one bardziej wyraziste. Jesienią i zimą chrzan doskonale sprawdzi się w naszym menu, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też rozgrzewający i zdrowy.
A co takiego ma w sobie chrzan, że trudno się bez niego obejść?
Chrzan jest bogaty w witaminę C, której szczególnie potrzebujemy zimą. Ma również ostry, ciekawy smak, który wspaniale koresponduje z mięsem. Masło, mięso lub ryby owinięte w liście chrzanu dłużej zachowają świeżość, a pokrojone korzenie chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów. W kuchni polskiej chrzan tradycyjnie łączy się ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również nieodzowny dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów. Zastosowań chrzanu jest jednak znacznie więcej! I tak na przykład chrzan tarty doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych przekąsek - pieczonych mięs, jaj, czy galaret. Łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs. Z kolei do Chrzanu śmietankowego Smak można dodać starty imbir – dawka smaku i zdrowia gwarantowana. Dla zaostrzenia smaku chrzan można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, a także majonezu. W wersji „sauté” wspaniale dopełni smak pieczonych i smażonych mięs, karkówek i steków. Tak więc chrzan ogłaszam absolutnym „must have” tej jesieni i zimy.
Klasyk w wielu wariantach Jeśli tylko lubicie chrzan, możecie wybierać spośród kilku pysznych wariantów. Mam propozycję zarówno dla miłośników ostrego smaku, jak i łagodnych akcentów. Do wyboru jest Chrzan tarty, Chrzan śmietankowy, Krem chrzanowy, a także Chrzan z żurawiną Smak. Gorąco polecam przepisy, dzięki którym być może odkryjecie zupełnie nowe możliwości chrzanu i przekonacie się, że warto zawsze mieć go pod ręką. |
Żurek śląski z chrzanem |
|
Kaczka z chrzanem żurawinowym |
|
Krem z batatów z chrzanem |
Kotlety jajeczne z chrzanem |
|
Placki ziemniaczane z chrzanem |
|
Chrzanowy kurczak pieczony |