Potrawy kuchni azjatyckiej coraz częściej pojawiają się w polskim menu, także tym codziennym.
Dania z woka są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy mięso pokrojone w paski, warzywa – na przykład papryka czy grzyby mung a do tego ryż lub makaron. Oczywiście konieczne są odpowiednio dobrane przyprawy. Łatwo osiągnąć azjatycki efekt kulinarny, dodając do potraw na przykład imbir.
Imbir mielony Prymat jest przyprawą wyjątkową ze względu na intensywny, cytrynowo-słodkawy smak, korzenny aromat oraz dalekowschodnie pochodzenie. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw na słodko, jak i bardziej wytrawnych. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do warzyw, sosów ziołowych, zup i mięs. Intrygujące właściwości imbiru zachwycą każdego miłośnika egzotycznych smaków, jednak trzeba pamiętać, że należy go stosować z umiarem, ponieważ to pikantna przyprawa.
W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej i stanowi integralny składnik sushi. Imbir jest również powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. Doskonale podkreśla smak potraw z dyni i marchwi.
Ma ponadto pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo ułatwia trawienie, przeciwdziała mdłościom i uśmierza ból żołądka. Szczypta imbiru do herbaty nie tylko doda nowego smaku, ale też pobudzi krążenie i pomoże zwalczyć infekcje. Imbir rozgrzewa… bo to także naturalny afrodyzjak znany od 3 tysięcy lat.
Kurczak smażony z borowikami i mango
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
1 pokrojona w wiórki czerwona cebula
1 obrane i pokrojone na cząstki mango
1 pęczek pokrojonej ukośnie w plastry dymki
8 pokrojonych w plastry borowików
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 pokrojona w paski czerwona papryka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
100 g kiełków słonecznika, soi i rzodkiewki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawą do kurczaka i imbirem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć warzywa, borowiki, mango, czosnek i imbir. Warzywa i grzyby zdjąć z patelni i podsmażyć na niej mięso. Po około 5 minutach ponownie dodać warzywa i grzyby, całość skropić sosem sojowym i chili, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane dania doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką, połączyć z kiełkami, posypać ziarnami sezamu i podawać z białym długoziarnistym ryżem.