Dania powinny być tradycyjnie postne, czyli bezmięsne. Jednak każde danie czy składnik miał swoje znaczenie, także zdrowotne. A słowo postne nie oznacza ubogo, a wręcz przeciwnie – pomimo ograniczeń stół ugina się niemal pod ciężarem pyszności. W tym dniu na stole królują ryby. Oczywiście jest to głownie karp wigilijny i śledzie, potrawy z nasion jak groch, mak, a do tego kapusta, grzyby, postny barszcz. Nie może też zabraknąć kompotu z suszu, który ułatwia trawienie po uczcie.
Klasyczne potrawy wigilijne to barszcz z grzybami, uszkami lub pasztecikami, od których zaczynamy wieczerzę. W niektórych regionach jest to żur lub zupa grzybowa. Ponadto pojawiają się: karp w galarecie, karp smażony, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, śledzie w oliwie, kulebiak i kompot z suszonych owoców. W kuchniach innych państw nie zawsze przestrzega się postnego charakteru i tradycyjne wigilijne potrawy to np. to np. kaczka (Austria), kiełbaski (Niemcy), Indyk (Wielka Brytania).