Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

11.12.2015 08:35

Witam jak to jest z tym surowym jajkiem i salmonellą? Chciałabym ozdobić pierniczki lukrem królewskim ale czy mogę mieć pewność że surowe białko jajka nie zaszkodzi nam nawet po kilku tygodniach? zazwyczaj pierniczki na choinkę ozdabiałam lukrem z białka,a te do zjedzenia tradycyjnym czyli cukier+sok lub woda. jakie jest Wasze zdanie?

Odpowiedzi (27)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

11.12.2015 17:35

zapewne trzeba je sparzyć wrzątkiem

Ola1984

Zadanych pytań: 295

11.12.2015 19:55

Świeże jajka zawsze parzę wrzątkiem, takie białko można użyć do pierniczków. Zdobię tylko taką porcję jaką jesteśmy w stanie zjeść, resztę przechowuję bez lukru i ewentualnie zdobię dzień, dwa przed planowanym zjedzeniem.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

12.12.2015 11:32

Boję się surowych jajek, a to ciągnie się za mną od wielu lat......lukier robię tylko z cukru pudru, jemy wszyscy dorośli i małe dziecko też:)

Klausia

Zadanych pytań: 251

13.12.2015 11:07

Nigdy nie wykorzystywałam surowych jajek, ale wcześniej bym je sparzyła.

joannaa24

Zadanych pytań: 0

13.12.2015 11:34

Dla bezpieczeństwa zawsze warto sparzyć jajka wrzątkiem. Ja jednak nie jestem przekonana do lukru z dodatkiem białek, wolę ten przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny ;)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

17.12.2015 16:47

Ja mam swoje jajka albo od koleżanki, więc się raczej nie boję. Zawsze jednak sparzam wrzątkiem dla zasady.

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

17.12.2015 20:23

Używam wiejskich jajek z pewnego źródła. Nawet nie zawsze je sparzam. Spokojnie można użyć takie białko do lukrowania pierników!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak