Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

11.12.2015 08:35

Witam jak to jest z tym surowym jajkiem i salmonellą? Chciałabym ozdobić pierniczki lukrem królewskim ale czy mogę mieć pewność że surowe białko jajka nie zaszkodzi nam nawet po kilku tygodniach? zazwyczaj pierniczki na choinkę ozdabiałam lukrem z białka,a te do zjedzenia tradycyjnym czyli cukier+sok lub woda. jakie jest Wasze zdanie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

11.12.2015 19:19

sparz wrzątkiem i będzie ok ;)

agaK.

Zadanych pytań: 311

11.12.2015 12:00

Zawsze jest ryzyko, zwłaszcza z jajkami z niepewnego źródła. Robiłam jajka na surowo ale biorę je od zawsze od mamy, nigdy nic nie było nie tak z jajkami ani z kurami, chociaż gdy parę lat temu szalała ptasia grypa to się trochę baliśmy i nie jedliśmy surowych albo pół surowych jajek, ale nigdy na nic z tym związanego nie chorowaliśmy. Więc proponuję kupić jajka od pani z podwórka na wsi jeśli masz taką możliwość i ja osobiście mniej bym się bała.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

11.12.2015 12:04

dziękuję za odpowiedzi. Posłucham tych którzy odradzają :) od kilku lat bardzo boję się surowych jajek i staram się ich unikach w potrawach. nie wiem co mnie w tym roku skłoniło do lukru z białek- zostanę przy tradycyjnym:)

Odpowiedzi (27)

Stenka

Zadanych pytań: 467

11.12.2015 09:18

Ja bym nie ryzykowała z białkiem, pierniczki z choinki powinny być też zjadliwe

berys18

Zadanych pytań: 1434

11.12.2015 09:20

przed użyciem sparz jajka wrzątkiem

Wacław

Zadanych pytań: 1269

11.12.2015 09:27

jajka na pewno trzeba sparzyć gorącą woda przed ich użyciem

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.12.2015 10:04

Zawsze robię taki lukier, pierniki potem leżą i żyjemy już tak od wielu lat. Sparz tylko jaja i kup z pewnego żródła

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

11.12.2015 10:30

Stenka my nie zjadamy pierników z choinki,wiszą tam kilka dni i się kurzą. więc na choinkę robiłam lukier z białkiem,a na te do jedzenia bez białka

slodkieniebo

Zadanych pytań: 5

11.12.2015 10:30

zamiast takiego lukru z białkiem używam (niestety) kupnych pisaków cukrowych do pierniczków. Znam osobę która przeszła salmonelle więc wole nie ryzykować :/

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.12.2015 10:36

jak masz obawy to zrób lukier tylko z cukru pudru dobrej marki

Renata9

Zadanych pytań: 329

11.12.2015 10:39

Jeśli nie jesteś pewna co do białek z jajka to lepiej nie ryzykować.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

11.12.2015 10:51

wystarczy jajka przed użyciem sparzyć wrzątkiem

Benita

Zadanych pytań: 1

11.12.2015 11:00

Ja również parzę jajka wrzątkiem i co najważniejsze zawsze kupuję jajka ekologiczne ze sprawdzonego źródła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak