Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

22.08.2016 20:53

Czy wiecie, że... najzdrowszymi nasionami są siemię lniane, nasiona chia i nasiona konopi. Tylko jeśli chodzi o siemię, to jest jedno ale. Mają sens jedynie wtedy, gdy zjadamy je zmielone. W całości przechodzą przez nasz organizm absolutnie bez śladu. Taką informację niedawno przeczytałam.

Odpowiedzi (52)

pestka

Zadanych pytań: 424

23.08.2016 10:31

tak, to przydatna informacja- a siemię lniane często używam

mysza75

Zadanych pytań: 96

23.08.2016 10:58

simie lniane to wiedziałam ,a reszty nie kupuję bo nie są tanie a wole nasze nasiona. Sama dużo używam siemienia w kuchni i mielę

mysza75

Zadanych pytań: 96

23.08.2016 10:58

simie lniane to wiedziałam ,a reszty nie kupuję bo nie są tanie a wole nasze nasiona. Sama dużo używam siemienia w kuchni i mielę

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.08.2016 11:08

Z siemieniem lnianym rosłam od małego, bo mój Tato był wrzodowcem i dokąd sięgam pamięcią zawsze pił zaparzony lub gotowany len - a ja razem z nim, bo zawsze byłam córeczką tatusia i musiałam wszystkiego próbować ;) Bardzo lubię naturalny smak kisielku z lnu i nigdy go nie musiałam odcedzać, jak niektórzy ;) Nawet moje koty do niedawna chlipały taki kisielek bardzo chętnie - co zaowocowało lśniącą i piękną sierścią. Dość często parzę sobie len na wszelkie niedomogi żołądka. A len mielony używam do wypieków, past, placuszków, zup...etc. Konopie znam również od małego, bo zawsze mieliśmy w domu ptaszki, które były karmione nasionkami oleistymi - a przy okazji i my skubaliśmy je jak słonecznik - co prawda są o wiele mniejsze, ale smakują podobnie, jeśli nie lepiej! Natomiast nasiona chia odkryłam stosunkowo niedawno i używam ich jako wspomagacza jelit ;) Chociaż ostatnio słyszałam w tv, że szkoda pieniędzy, bo len wszystko załatwia, a jest o wiele tańszy ;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

23.08.2016 11:19

dzięki za cenne informacje :)

Mniam

Zadanych pytań: 87

23.08.2016 11:20

Len jest niedoceniany, a to że mielony powinno się jeść to słyszałam o tym. U mnie to różnie bywa :) Nasiona chia jak na razie nie przypadły mi do gustu, ale może się jeszcze przekonam :)

Janina

Zadanych pytań: 159

23.08.2016 11:25

Tak, to prawda. Siemię mielone stosuję od dłuższego czasu. Podpowiem jeszcze , że w siemieniu zawarta jest witamina B-17-bardzo ważna antyrakowa;))

benka

Zadanych pytań: 15

23.08.2016 13:31

Siemię i chia używam, konopi nie kupowałam. Jeśli chodzi o walory smakowe u mnie zwycięża len.

gosia56

Zadanych pytań: 466

23.08.2016 14:17

bardzo cenne rady dziękuję

Beatris

Zadanych pytań: 43

23.08.2016 14:52

Właśnie ostatnio gdzieś słyszałam, że siemię w całych ziarnach przejdzie przez nasz układ pokarmowy w nienaruszonym stanie, lepiej je najpierw zmielić... W sumie nie wiedziałam, że te, które wymieniłaś są najzdrowsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak