Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

22.08.2016 20:53

Czy wiecie, że... najzdrowszymi nasionami są siemię lniane, nasiona chia i nasiona konopi. Tylko jeśli chodzi o siemię, to jest jedno ale. Mają sens jedynie wtedy, gdy zjadamy je zmielone. W całości przechodzą przez nasz organizm absolutnie bez śladu. Taką informację niedawno przeczytałam.

Odpowiedzi (52)

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.08.2016 07:58

Bardzo fajna informacja, dziękuję bardzo :-)

Maridka19

Zadanych pytań: 59

23.08.2016 08:23

I ja też dziękuję za info za informację :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

23.08.2016 08:41

dzięki za info

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

23.08.2016 08:44

A pogryzienie to za mało? Hmm nie wiedziałam, że trzeba mielić ale podobno ziarna zmielone szybciej tracą swoje właściwości? Wietrzeją?

Wacław

Zadanych pytań: 1269

23.08.2016 09:07

przydatne informacje

Konczi

Zadanych pytań: 632

23.08.2016 09:11

wiedziałam i siemię mielę :) lubię dodawać do jogurtu

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

23.08.2016 09:13

mogą być całe ale zalane gorącą wodą i moczone całą noc, jest jak kisiel, surowe nie moczone całe są lepsze od tabletek na s.aczkę, proszek można sypac na kanapki czy inne dania, i są tańsze o wiele od innych modnych

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

23.08.2016 09:33

Dzięki, bardzo przydatna informacja.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.08.2016 09:46

tak, siemię lniane powinno być mielone :) albo gryzione ;) gdzieś czytałam, że nasz żołądek nie jest w stanie naruszyć osłonki ziarna, więc przelatują w całości. najczęściej robię sobie kisielek z mielonym, do tego łyżka lub dwie domowego soku malinowego i jest całkiem smacznie :D chia dodaję nawet do surówek, wsypuję do jogurtu, jak namokną dodaję przyprawy i polewam sałatę, mizerię itp konopi nie używałam, dość droga jest. ale ostatnio kupiłam sobie wiesiołek! w ziarnach bo ceny oleju i kapsułek są wysokie... mielę sobie i dodaję do owsianek i jogurtu :)

halina17

Zadanych pytań: 271

23.08.2016 10:15

Siemię lniane używam mielone , o konopiach nawet nie wiedziałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak