Serowe nuggetsy z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Idealna przekąska na przyjęcie z przyjaciółmi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone z kurczaka

    400 gramów
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • ser cheddar

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 garść
  • mąka pszenno-żytnia

    1 garść
  • bazylia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj: przyprawę do Bruschetty, mielone mięso z kurczaka, a całość dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Z tak przygotowanej masy uformuj kuleczki, a następnie rozgnieć je na płasko.
 
Do środka włóż kosteczkę sera cheddar, zawiń bardzo dokładnie tak, aby mięso dobrze skleiło całość.
 
Do miseczki z bułką tartą dodaj 1 łyżeczkę suszonej bazylii i dokładnie wymieszaj.
Następnie obtocz nuggetsy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
 
Tak przygotowane nuggetsy smaż na glębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 4- 5 minut.
Kiedy będą już złociste wyciągnij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem.
Doradca Smaku
Pamiętaj, aby przed formowaniem kotletów dokładnie zmoczyć dłonie, dzięki temu mięso nie będzie się lepić do rąk.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 20.06.2018 14:44
Smakowite i kuszące nuggetsy .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat