Sałaty to często dodatek, o którego dobrą jakość jest trudno jesienną i zimową porą. W takim przypadku świetnym rozwiązaniem są miksy gotowych sałat, które będą dobrą bazą praktycznie do każdego zdrowego dodatku do obiadu.
W okresach obniżonej odporności koniecznie zadbajmy o to, aby na nasze talerze trafiały warzywne sałatki.
Zimą potrzebujemy nieco więcej kalorii, aby się nasycić i rozgrzać. W tym okresie warto postawić na sycące sałatki, które dostarczą potrzebnych witamin i wartości odżywczych. Z takim wsparciem będzie znacznie łatwiej przetrwać sezon przeziębień. Sałatki mogą stanowić samodzielny, choć wciąż lekki posiłek lub przekąskę pomiędzy śniadaniem a obiadem. Koniecznie powinny się również znaleźć na naszym talerzu jako uzupełnienie obiadu lub kolacji na ciepło. Wówczas taki miks sałat wystarczy wymieszać z sosem vinaigrette lub jogurtowym z dodatkiem ulubionych przypraw, rozgniecionego ząbka czosnku oraz łyżki musztardy dla podkręcenia smaku.
Warto w tym okresie skorzystać z warzyw sezonowych, które są teraz tańsze i jednocześnie pyszne:
- wszystkie rodzaje orzechów – skarbnica zdrowia i wartościowych kalorii;
- pestki dyni lub słonecznika;
- ryby - idealne dla diety i zdrowego serca - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych;
- czarne i zielone oliwki, suszone pomidory, kapary i jabłuszka kaparowe;
- dynia, gdyż wciąż można ją nabyć w korzystnej cenie, a na przykład upieczona może stanowić zdrowe i smaczne uzupełnienie sałatki.
Pamiętajmy o tym, aby sałaty często gościły na naszych stołach. Oto kilka inspiracji na zdrowe przekąski lub jeśli wolicie – lekkie posiłki uzupełniające zimową dietę.
Sałatka z kawałkami pstrąga |
|
Sałatka z suszonymi pomidorami |
|
Sałatka z kurczakiem i bakaliami |