Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rukola - dlaczego warto po nią sięgać?

Dawniej nazywana rokiettą/rukwią siewną dziś jako rukola święci triumfy na naszych półmiskach, w sałatkach oraz jako dodatek do burgerów, czy pizzy. Jej orzechowy, lekko pikantny smak wzbogaca przyrządzane z nią posiłki.

Co ciekawe rukola znana była w Polsce jeszcze przed wojną i nazywana potocznie rukwią siewną. To świetny dodatek do posiłków, ale i główny składnik smacznych sałat. Świetnie sprawdza się w roli dodatku do dań kuchni śródziemnomorskiej, w tym włoskiej czy hiszpańskiej. Jej lekko gorzki, orzechowy i delikatnie pikantny smak stanowi znakomite dopełnienie przygotowywanych posiłków.

Rukola jest produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, a przy tym o wiele bardziej wartościowym niż sałata lodowa. Zawiera mnóstwo witamin – w tym witaminę A, C, K oraz dużo wapnia i żelaza. Dlatego też polecana jest w diecie zapobiegającej anemii czy wspierającej odporność organizmu w walce z przeziębieniem. Jako jedna z nielicznych tego typu „sałat” smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonała do sałatek, kanapek, makaronów, sosów czy pizzy. Im starsza tym ostrzejsza w smaku.

Z powodzeniem można ją wysiać w domowym gródku lub w doniczce na balkonie. Po zebraniu warto zachować nasiona, aby móc wysiać ją na następny rok. W typowo polskich warunkach rośnie zadziwiająco dobrze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak