Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zastrzyk zdrowia

Kiedy za oknem plucha, a sezon przeziębień zbliża się wielkimi krokami, warto pamiętać, że mamy pod ręką potężną broń przeciw chorobom. To witaminy, które odpowiadają za zdrowie, witalność, urodę i dobry humor.

Organizm człowieka nie potrafi prawidłowo funkcjonować bez witamin. Ich spożywanie jest ważne szczególnie jesienią, gdy zaczynamy tracić wakacyjny wigor i coraz łatwiej o infekcje.

PRZECIWUTLENIACZE DLA SKÓRY

Jesienne „must have” to przede wszystkim przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E. Ta ostatnia jest najsilniejszym antyoksydantem spośród witamin. Niweluje wolne rodniki, które powstają pod wpływem m.in. promieniowania UV (ważne po urlopie spędzonym na plaży!), dymu papierosowego, zanieczyszczeń, stresu. Ochrania przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami, a także przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się. Witamina E również na innych polach jest sojusznikiem osób dbających o urodę. Stymuluje syntezę kolagenu, przez co poprawia elastyczność skóry. Reguluje ilość i skład łoju oraz procesy rogowacenia i regeneracji naskórka, więc powinny po nią sięgać osoby ze skórą tłustą. Duża ilość tego składnika znajduje się w oleju lub siemieniu lnianym, a także w kiełkach pszenicy, wyrobach pełnoziarnistych, żółtku jaj, rybach, olejach tłoczonych na zimno, zielonych warzywach. – wymienia Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Witamina E jest wrażliwa na światło, dlatego produkty zawierające ją należy przechowywać w ciemnym miejscu.

 W korelacji z nią działa witamina A. Niweluje wolne rodniki, stymuluje tworzenie się nowych komórek skóry, a więc odmładza. Jednak najważniejszą jej funkcją jest ochrona wzroku. Niedobór witaminy A prowadzi do suchości oczu, pogorszenia wzroku i „kurzej ślepoty”, czyli zaburzeń widzenia przy słabym oświetleniu (ważne jesienią!). Niestety, również nadmiar witaminy A ma poważne skutki, włącznie z bólem głowy, nudnościami, a nawet udarem. Dlatego najlepiej szukać naturalnych źródeł tego składnika, a jeśli zdecydujemy się na suplementację, to zgodnie ze wskazówkami farmaceuty lub pod opieką specjalisty. 

Witamina A znajduje się w wątrobie, tranie, żółtkach jaj, nabiale. Oprócz retinolu przyjmuje postać karotenoidów, obecnych wyłącznie w produktach roślinnych: ciemnozielonych warzywach liściastych, czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach. Spożywając je, należy zadbać o dodatek tłuszczu, bo w nim najlepiej rozpuszcza się ten związek.

Doradca_Smaku_zdrowy_talerz

WSZECHSTRONNA WITAMINA C

Kwas askorbinowy jest znany z pozytywnego wpływu na nasz układ odpornościowy. Skraca czas trwania przeziębienia, do pewnego stopnia zapobiega infekcjom, przyśpiesza proces gojenia się ran.  Ale to nie wszystko. Stymuluje produkcję kolagenu i zwalcza wolne rodniki, a więc odmładza. Zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Najlepiej szukać jego naturalnych źródeł: aceroli, dzikiej róży, natki pietruszki, cytrusów, żurawiny, w których występuje w towarzystwie bioflawonoidów poprawiających jego przyswajanie. Witamina C jest jednak na tyle nietrwała (ginie pod wpływem światła słonecznego i wysokiej temperatury), że warto rozważyć suplementację.

WITAMINY B I D – NA DOBRY HUMOR

Jesienią należy też sięgnąć po suplementy witaminy D3, która ułatwia wchłanianie wapnia, przez co pozytywnie wpływa na stan mięśni i szkieletu, a także zębów. Wspólnie z witaminą K2 reguluje przyswajanie minerału, tak aby trafiał do kości, a nie odkładał się w naczyniach krwionośnych. Działa też antydepresyjnie, dodaje energii, poprawia odporność. Niestety, witaminę D3 trudno pozyskać z pożywienia (znajduje się w niewielkiej ilości w żółtkach jaj i tłustych rybach). Powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UVB, którego ilość w Polsce jesienią i zimą jest minimalna. Sytuację ratują suplementy, a przyjmowanie ich od października do kwietnia to właściwie konieczność.

Podczas chłodnych pór roku humor poprawią też witaminy z grupy B. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, stymulują pracę mózgu, łagodzą stany napięcia nerwowego. Odpowiadają za koncentrację i dobry nastrój, co jest ważne podczas jesiennej pluchy. Witamina B6 wspomaga ponadto wchłanianie magnezu, który działa antystresowo i poprawia pamięć. 

Witaminy z grupy B są nietrwałe, dlatego powinny być codziennie, w dużych ilościach, dostarczane z pożywieniem. Na szczęście są obecne w wielu produktach, które łatwo zaklasyfikować do kategorii: zdrowa dieta. Związki te znajdziemy w kaszach, jajkach, podrobach, roślinach strączkowych, kiełkach, warzywach liściastych, drożdżach, nabiale. Warto zadbać o to, aby często pojawiały się na talerzu. – mówi dietetyk Naturhouse.

Jesienią nie chowajmy się pod kocem, ale wybierzmy się na targ w poszukiwaniu skarbów natury, a do listy zakupów dopiszmy dobrej jakości suplementy. Dzięki odpowiedniej diecie będziemy mogli w zdrowiu i świetnym humorze cieszyć się urokami tej pory roku.

Zastrzyk zdrowia 

Konsultacja dietetyczna:

mgr Beata Prusińska - dietetyk kliniczny, dietetyk Naturhouse

Zastrzyk zdrowia

Artykuł pochodzi z czasopisma Peso Perfecto, dostępnego we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse.

Zachęcamy do lektury!

MonikaW 31.10.2016 17:08
Przeczytałam z ciekawością :)
sezamek 30.10.2016 08:36
Ja teraz biorę witaminę C lewoskrętną, ciekawa jestem opinii pani mgr Prusińskiej:)
bietka 29.10.2016 21:33
bardzo fajny artykuł : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak