Burgery drobiowe
Krok 1 – lista zakupów
Lista zakupów
Pierś z kury - 400 g
Śmietana 30% - 100 ml
Sól do smaku - wg uznania
Pomidor - 1 sztuka
Pieprz czarny do smaku - wg uznania
Ser żółty - 8 plastrów
Jogurt naturalny - 100 ml
Ketchup - 50 g
Ogórek świeży - 6 plastrów
Rzodkiewka - 5 plastrów
Sałata zielona - wg uznania
Bułeczki - 8 małych sztuk
Papier do pieczenia (arkusze) – wg uznania
Krok 2 – przygotowanie mięsa
Mięso kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, a następnie zmiksować lub zmielić. Dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Krok 3 – grillowanie burgerów
Z masy mięsnej uformować małe kotlety i grillować w grillu przez ok 8 minut między złożonymi arkuszami papieru.
Krok 4 – przygotowanie bułek
Bułki przeciąć na pół i grillować ok. 2 minuty, również przy użyciu złożonego arkusza papieru do pieczenia.
Krok 5 – sos
Jogurt wymieszać z keczupem.
Krok 6 – przygotowanie burgerów
Połówki bułek posmarować sosem. Następnie ułożyć na nich sałatę, ser, grillowany kotlet i warzywa.